UPPLEV MARSTRANDÖN

Längst ut i väster, där skärgården slutar och havet tar vid, ligger unika Marstrandsön. Du når Marstrandsön med en kort färjetur över sundet och välkomnas därefter av ett levande och samtidigt historiskt vackert samhälle. Den gamla trästadens kvarter och bebyggelse på Marstrandsön med sina vackra sekelskifteshus har beskrivits som en av världens vackraste städer. Få platser andas historia och kultur såsom Marstrandsöns. Här möts minnen av kungliga besök från societetstiden mellan gatorna som kantas av vackra gamla trähus som är bevarade och smyckade med sina snickerier, allt under skydd av Carlstens Fästning. Nutidens Marstrand präglas av seglare och besökare som samsas på kajen. På kullerstensgatorna i de små kvarteren finner du mysiga caféer, krogar och restauranger samt butiker. Något som bara kan upplevas på plats!

Marstrandsön erbjuder en mängd olika aktiviteter att uppleva under ert besök. Här finns allt från makalösa vandringsleder, havsupplevelser, kultur och krogliv. På sommaren präglas Marstrand av bad- och seglingskulturen, under hösten tjuter fiskarna av lycka när hummersäsongen drar igång, på vintern blir allt stilla och lugnet infinner sig på ön och under våren blomstrar Marstrands vackra natur.

VANDRA PÅ MARSTRAND

På Marstrand finns fantastiska vandringsleder som tar dig hela vägen runt ön. Packa med en picknick och njut av utsikten över havet som omsveper Marstrandsön. Välj den mer avancerade leden med trappor och klippor eller varför inte lite lugnare promenad anpassad för bland annat barnvagn. Vik av lederna för att besöka platser såsom Nålsögat, en smal passage mellan två klippblock på väg ut mot Skallens Fyr. På öns topp tronar Carlstens Fästning som är väl värt ett besök. Kartor hittar du här.

CARLSTENS FÄSTNING

Carlstens Fästning reser sig mäktigt över seglingens huvudstad. För länge sedan fanns här pirater och kapare, på fästningen satt den ökände stortjuven Lasse-Maja fången och sillbaroner och grosshandlare byggde stora hus med punchverandor och snickarglädje. I över 350 år har Carlstens fästning varit landmärket över Marstrandsön och präglat öns liv, siluett och historia. Fästningen är välbevarad och återspeglar tider som passerat. Gå en guidad tur och upplev de historiska berättelserna längs vindlande tunnlar, fängelsehålor och tornrum. 

AKTIVITETER

På Marstrand hittar du aktiviteter som passar alla. För den äventyrliga finns möjlighet att boka RIB-båt där du tas med på ett fartfyllt äventyr till havs. Taxi-båt är också ett populärt alternativ för den som vill utforska Marstrands skärgård lite närmre, varför inte en tur ut till Pater Noster. Söker man mer fysisk aktivitet finns kajak och SUP uthyrning och längre in på fastlandet finns det golfbanor. Att smyga in i den små butikerna på Marstrandsön är också att rekommendera. Runt om ön finns det fina badplatser, kanske vågar ni prova det omtyckta nakenbadet på sydvästra delen av ön med avskilt klippområde och separat omklädning för damer och herrar. 

MIDDAG & MAT

Under er vistelse på Marstrandsön kan det vara gott med lite matintag och på ön finns flera fina restauranger att äta lunch och middag på. Beläget intill Marstrands Kurhotell finner ni Societetshusets Veranda som erbjuder en välsmakande a la carte med en fin vinmeny. Precis vid färjeläget hittar ni LasseMajas krog som serverar något för alla smaker med matlagning inspirerad av världen. I paradisträdgården finner ni Tenan som serverar klassiska och moderna rätter. Johans Krog, på väg upp mot Carlstens Fästning, liknar en fransk bistro med inslag från västkusten. Vill man köpa med sig lite fika och sätta sig vid kajen gör Bergs Konditori fina bakverk och goda smörgåsar.

TA DIG TILL MARSTRANDS KURHOTELL

Cirka 40 minuter norr om Göteborg ligger Marstrandsön. Från Marstrands färjeläge går färjan (linje 322) mellan Koön och Marstrand regelbundet dygnet runt och det tar bara 2 minuter att passera. På Marstrandsön tar du höger efter färjeläget och går längs kajen norrut så kommer du fram till Marstrands Kurhotell efter en kort promenad.